Pumppaamot

Tarvitseeko jätevesi- perusvesi- tai sadevesipumppaamosi huoltoa?

Kaikki pumppaamot pitää huoltaa säännöllisesti

Pumppaamoja tarvitaan, sillä vesi ei liiku aina omalla painollaan viemäreissä riittävän sukkelasti. Huolto varmistaa, että pumppu toimii oikein ja vältytään ikäviltä yllätyksiltä pumpun äkillinen rikkoutuminen käy yleensä hyvin kalliiksi. Jos pumppaamossa ei ole pintahälytystä, sellainen kannattaa asennuttaa!

Jätevesi- ja perusvesipumppaamon huoltomuistilista

Z

Jätevesipumppaamojen huoltotarkastus 2 vuoden välein.

Z

Perusvesipumppaamojen huoltotarkastus 5 vuoden välein. Pumppaamoissa tulee olla hälytys!

Z

Pumppaamon silmämääräinen tarkastus 2 kertaa vuodessa.

Z

Ohjauskeskuksen tarkastus 2 kertaa vuodessa.

Z

Käyntituntilaskureiden seuranta 2 kertaa vuodessa.

Z

Pintahälyttimien testaus 2 kertaa vuodessa.

Pumppaamojen tyypillisiä ongelmia

Huolto-ohjelman laiminlyönti

Yleinen syy pumppaamon ongelmiin on säännöllisen huolto-ohjelman laiminlyönti. Pumput eivät yleensä varoita rikkoutumisesta etukäteen, joten pumppujen toimintakuntoa tulee seurata ja ylläpitää säännöllisellä huoltamisella.

Käyttöiän umpeutuminen

Pumput ovat sähköteknisiä laitteita ja ne sisältävät kuluvia osia. Pumpun käyttöikään vaikuttaa sen käyttötarkoitus ja kuormitus.

Edulliset pumput saattavat lakata toimimasta 1–2 vuoden sisään. Laadukkaat pumput kestävät huollettuina jopa 20–30 vuotta.

Virheellinen mitoitus

Pumppaamoa asennettaessa tai saneerattaessa tulee selvittää pumpulle aiheutuva kuormitus. Jos pumppaamoon virtaa runsaasti vettä, voidaan pumpun kuormitusta vähentää asentamalla kaksi pumppua.

Pumppaamo on myös toimintavarmempi kahdella pumpulla. Tällöin yhden pumpun rikkoutuessa toinen pumppu pitää tilanteen hallinnassa, kunnes rikkoutuneen tilalle asennetaan uusi.