Sadevesikaivojen tyhjennys, ei kenenkään vastuulla

mennessä | maalis 12, 2024 | Yleinen

Sadevesikaivojen tyhjennys, ei kenenkään vastuulla

Tänä talvena oli poikkeuksellisen paljon sadevesikaivojen sulatuksia. Yksi yhdistävä tekijä oli, se että sadevesikaivojen tyhjennys oli jäänyt tekemättä. Osassa kiinteistöistä kaivot tyhjennetään säännöllisesti, mutta osassa ensimmäisen kerran 30 tai 40 vuoden kohdalla. Kun kysytään, kuka huolehtii kaivojen säännöllisestä tyhjentämisestä, vastaus on usein, että ei kukaan. Tyhjennetään ne sitten samalla, kun kellariin tulviva kaivo avataan hätätyönä.

Sadevesikaivojen tyhjennys maksaa muutaman kympin per kappale ja sen lisäksi tulee jätekulut. Kerran vuodessa tehtävä kaivojen tyhjennys voi kuulostaa ylimitoitetulta, mutta esimerkiksi kahden vuoden välein tehtävän tyhjennyksen kustannus on vähemmän, kuin vaikka käytävämattojen vaihtomaksut samalla ajanjaksolla.

Mikäli kaivot jäätyvät toistuvasti, edullisin tapa ehkäistä jäätyminen, on asentaa kaivoon ja putkeen sulatuskaapeli.

Miten usein sadevesikaivot pitää tyhjentää?

Sadevesikaivojen tyhjennysväliä ei pysty tarkistamaan mistään taulokosta, ellei sellaista taulukkoa ole kukaan tehnyt. Osa kaivoista sijaitsee leikkipaikoilla tai pysäköintialueilla, joissa hiekan ja roskan kertyminen on runsasta. Osa kaivoista taas saattaa sijaita mitä erikoisimmissa paikoissa esimerkiksi nurmialueella pienen mäen harjanteella. Sinne ei hiekka ja roska edes eksy.

Kaivojen tyhjennyksen voi tehdä keväällä hiekoitushiekan poistamisen jälkeen tai syksyllä ennen pakkasia. Sadevesikaivojen täyttöaste on helppo tarkastaa omatoimisesti esimerkiksi harjanvarrella tunnustelemalla. Kaivon pohjalle kertyy vettä ja sen mukana sakkaa. Kaivojen tilavuus vaihtelee 50 litrasta jopa 1,5 kuutiometriin.

Suunnitelmallisuudella säästöä ja varmuutta

On olemassa malli, jossa jokainen kaivo käydään ensimmäisellä tyhjennyksellä läpi ja rekisteröidään, merkitään kartalle ja määritetään tyhjennysväli. Yksittäinen kaivo voidaan määrittää tyhjennettäväksi yhden, kahden tai esimerkiksi viiden vuoden välein. Tyhjennysväli on helppo sopia kumppanin kanssa ja laittaa vaikka PTS:ään. Oleellinen asia tyhjennyksen hintaa arvioidessa on kaivojen määrä, koko ja tilavuudet.

Parkkipaikoilla ja parkkihalleissa kaivojen kannet saattavat ruostua kiinni. Yleensä auttaa, kun koputtelee kannen ulkoreunaa rautakangella tai lekalla. Kannen keskelle lyötäessa kansi saattaa haljeta, joten kannattaa käyttää malttia niiden avaamisessa. Ammattilainen avaa kannet erityisellä kaivomagneetilla ja näppärä joskus jopa pelkillä siirtoleukapihdeillä, kun tekniikka on hallussa.

Yhden kaivon tyhjennyksen hinnalla hätätyönä saadaan tyhjennettyä koko pihan kaivot ennakoivasti.

Sadevesikaivojen ennakoiva tyhjennys säästää taloyhtiön rahoja!

Kiinnostuitko? Kiinnostuitko? Kysy lisää ja Ota meihin yhteyttä