Salaojien tarkastaminen talvella

mennessä | helmi 14, 2018 | Yleinen

Milloin on paras aika tarkastaa salaojat?

Paras aika salaojien tarkastamiselle on sulan maan aikaan. Erityisesti keväällä ja syksyllä maaperässä liikkuu paljon vettä, jolloin myös salaojien toiminnallisuutta on mahdollista tarkkailla.

Miksi salaojia ei tarkisteta talvella?

Kokemus on näyttänyt, että talvella salaojiin on vaikea päästä käsiksi, kun salaojien tarkastuskaivot ovat lumen ja jään alla ja monesti vielä jäätyneen maan alla. Maaliskuussa, kun lumi ja jää alkaa sulaa, alkaa salaojien tarkastuskausi ja se jatkuu aina jouluun asti, keliolosuhteista riippuen.

Jäätynyt salaoja voi tuottaa ongelmia

Harvinaista, mutta mahdollista kyllä. Yleensä jäätyminen johtuu salaojien heikosta routasuojauksesta. Yleisimmin jäätyminen tapahtuu sadevesiviemärissä, jonne salaojavedet on johdettu. Sadevesiviemäri asennetaan lähemmäs maan pintaa ja routasuojaus on monissa paikoissa jätetty tekemättä. Lauhoina talvina meillä etelässä routa ei ole ongelma, mutta kylminä talvina se voi katualueella ja auratuilla alueilla yltää jopa yli 1,5 metriin asti. Jäätyminen tapahtuukin sitten keväällä, kun maa putkien ympärillä on jäässä ja putkiin alkaa virrata vettä.

Vettä salaojassa

Salaoja on nimensä mukaisesti maan alainen oja ja joissain paikoissa virtaus saattaa olla huomattavaa. On myös paikkoja, joissa salaojissa ei virtaa vettä. Yleisiä huolenaiheita salaojiin liittyen onkin, että miksi niissä ei ole vettä tai että miksi niissä on vettä. No, kumpikaan ei ole välttämättä huono tilanne, mutta saattaa vaatia asian tarkastamista.

Salaojien tarkastaminen

Salaojat tulee tarkastaa silmämääräisesti 2 kertaa vuodessa tarkastuskaivoista ja 5-10 vuoden välein kuvaamalla salaojat putkistokameralla. Silmämääräisen tarkastamisen voi suorittaa itse, mutta huoltotarkastus kannattaa teettää alan ammattilaisilla, siihen erikoistuneilla asiantuntijoilla ja asianmukaisella kalustolla. Salaojien tarkastaminen kuuluu hyvän kiinteistönpidon ohjeisiin ja on kiinteistönomistajan vastuulla. Tarkastamaton salaojajärjestelmä on kiinteistön kosteudenhallintaan vaikuttava riskitekijä. Salaojissa olevat puutteet ilmenevät kosteusvaurioina yleensä vasta vuosien ja vuosikymmenten päästä.

Milloin teidän kiinteistönne salaojat on viimeksi tarkastettu? Hyvä kysymys!

Kuukauden vinkki: Tarkasta salaojat lumien sulettua