Voiko viemäriremonttia lykätä?

mennessä | helmi 12, 2024 | Yleinen

Viemäriremontti, tärkeä mutta kallis investointi

Moni kiinteistö pohtii voiko viemäriremonttia lykätä? Viemäriputkien tekninen käyttöikä on enintään 50 vuotta. Tällä hetkellä remontoidaan 70- ja 80-lukujen kiinteistöjä ja osittain pakon edessä. PVC putkien ominaisuudet paranivat 1970-luvun lopulla huomattavasti, kun esimerkiksi lämmön ja kemikaalien kestävyyteen alettiin panostamaan. Heikko lenkki ovat muoviviemäreissä tiivisteet ja valurautaviemäreissä ohuempi ainevahvuus ja putkien katkaisupäät.

Viemäriremontit voidaan jakaa karkeasti kahteen malliin, perinteinen ja sukitus. Näitä menetelmiä yhdistelemällä ja muita remontteja samanaikaisesti tehden puhutaan hybridimallista, jossa valitaan kiireellisyyden ja rahoitustilanteen mukaan tärkeimmät korjauskohteet. Hybridimallissa on tärkeää suunnitella korjaukset niin, että ratkaisut ovat kestäviä eikä esimerkiksi seuraavan korjauksen yhteydessä tarvitse purkaa jo kerran korjattuja rakenteita.

Voiko viemäriremonttia lykätä?

Korjausinvestoinnin siirtäminen tulee vaihtoehdoksi, kun korjausvelkaa on päässyt kertymään ja edelle kiilaavat esimerkiksi energiaa säästävät tai jopa sitä tuottavat investoinnit. Priorisointi kuuluu hyvään kiinteistöjohtamiseen, mutta riskisäästäminen ei ole vastuullista kiinteistö¨npitoa. Viemäreiden huoltotarkastus antaa mahdollisuuden lykätä viemäriremonttia.

Huoltamalla varmistetaan toimintaedellytykset ja tarkastamalla saadaan ajantasainen tieto tarvittavista korjauksista. Joskus myös osakorjaus on järkevää, kun laitetaan järjestelmän kriittisimmät kohdat kuntoon. Joissain tapauksissa ovat kiinteistönomistajat halunneet lykätä viemäriremonttia kahdella vuodella, joten on päädytty huoltamalla varmistumaan viemäreiden toiminta vaikka tiedossa olisikin, että ne pitää joka tapauksessa uusia.

Kaikkea ei ole pakko korjata heti

Asiantuntija pystyy arvioimaan viemäreiden jäljellä olevan käyttöiän 5-10 vuoden tarkkuudella. Jos viemäriremontti voidaan siirtää 5 tai jopa 10 vuoden päähän, vapautetaan pääomia parhaimmillaan jopa tuottaviin investointeihin. Viemäriremontin takaisinmaksuaika riippuu siitä, millainen arvo lasketaan piilevälle riskille. Huoltotarkastuksella voidaan piilevät riskit kartoittaa ja poissulkea ne.

Pahinta mitä voi sattua, jos viemärit jätetään korjaamatta on, että ne alkavat vuotaa rakenteisiin ja aiheuttavat vesivahinkoja. Vanhojen putkien vuototapauksissa vakuutusyhtiö saattaa käyttää ikävähennyksiä, eikä korvaa vahinkoja kuin osittain. Joka tapauksessa kuluja syntyy omavastuissa, selvityksissä, kartoituksissa ja vahingon torjunnassa.

Kyllä, viemäriremonttia voi lykätä hallitusti, kun tietää mitä tekee!

Asiakkaan kokemus vastaavasta huoltotarkastuksesta Torkkelinkuja 4

Kiinnostuitko? Kysy lisää ja Ota meihin yhteyttä