Tietoa salaojista

Drainmanin salaojahuolto askel askelelta

Ammattilaisen tekemä salaojahuolto pitää huolen, että perustukset pysyvät kunnossa vuosikausia. Salaojahuolto kannattaa teetättää vähintään 10 vuoden välein. Perehdy täällä salaojahuollon vaiheisiin!

1.

Salaojien kuvaus

Kuvaamme salaojat esillä olevista kaivoista putkistokameralla. Kamera ujutetaan kaivossa olevaan putkeen, josta se työnnetään putkea pitkin seuraavaan kaivoon. Videokuvaus tallentuu kameran muistikortille ja kuvausmateriaali toimitetaan tilaajalle.

2.

Salaojien huuhtelu

Normaaliolosuhteissa salaojia ei tarvitse huuhdella “varmuuden vuoksi”. Joskus salaojat voidaan huuhdella tarvittavilta osin. Drainman huuhtelee salaojat soveltuvalla huuhtelukalustolla tarkastuksen yhteydessä. Tarvittaessa tyhjennämme samalla salaojakaivojen sakkapesät.

3.

Salaojien korkotasot

Salaojien korkotasot kertovat, onko salaojat asennettu riittävän syvälle ja ovatko putkien kaadot oikeaan suuntaan.

4.

Salaojien kuntotarkastus

Salaojajärjestelmä on osa kiinteistön kosteudenhallintaa. Kosteudenhallintaan kuuluvat lisäksi muun muassa sadevesijärjestelmä, perustusten kosteuseristys sekä pintamaan kallistukset. Näiden osa-alueiden tarkastus tehdään silmämääräisesti, ja samalla selvitetään niiden asennus- tai toteutustapa sekä mahdolliset puutteet ja riskit.

5.

Kaivojen paikannus ja esiin kaivu

Tavoite on, että kaivoista olisi esillä vähintään joka toinen. Tällöin yhdestä kaivosta pääsee aina kahteen suuntaan.

Mikäli kaivot ovat maan alla, ne paikannetaan ja kaivetaan esiin. Käsin voidaan kaivaa kohtuulliselta syvyydeltä (n. 50 cm) rakenteita ja istutuksia purkamatta. Kaivojen ollessa todella isoja tai syvällä, ne kaivetaan esiin minikaivurilla. Tällöin kaivuutyöstä annetaan erillinen tarjous.

6.

Kaivojen korotus

Kun kaivot on kaivettu esiin, ne kannattaa samalla korottaa maanpintaan. Asfaltti- ja kiveysalueella kaivoihin asennetaan valurautainen kansisto ja pintarakenne viimeistellään kannen ympäriltä. Siistimme kaikki kaivuu- ja korotusjäljet lopuksi: kiveysalueella kivet tai laatat leikataan siististi, ja asfalttialueella asfaltti paikataan kylmäasfaltilla.

7.

Kaivojen huolto

Huollamme tarvittaessa myös sadevesikaivot. Huollon yhteydessä kaivo imetään tyhjäksi ja pestään, jotta hiekka ja muu sakka saadaan irtoamaan kaivon pohjasta ja seinämiltä. Sadevesikaivojen tyhjennyksestä syntynyt hiekkajäte viedään asianmukaiseen jätteenkäsittelyyn.

8.

Uusintakuvaus

Mikäli huuhtelun yhteydessä havaitaan jotakin poikkeavaa, kuvataan salaoja uudelleen vaurion paikantamiseksi sekä huuhtelun onnistumisen toteamiseksi. Tällainen poikkeama voi olla esimerkiksi vaurio putkessa, jolloin huuhteluletku ei mene läpi.

Yleisimpiä kysymyksiä salaojista ja salaojatöistä

1.

Mikä on salaojien tehtävä?

Salaojien pääasiallinen tehtävä on estää paineellisen pohjaveden nousu rakenteisiin eli pitää rakennuksen perustukset kuivana.

2.

Miksi salaojat pitää huoltaa?

Salaojiin saattaa ajan saatossa kertyä maa-ainesta ja esimerkiksi rautaoksidia, joka tukkii salaojaputken. Salaojien huoltaminen kuuluu hyvän kiinteistönpidon ohjeisiin ja on kiinteistön omistajan vastuulla.

3.

Kuinka usein salaojat pitää huoltaa?

Salaojat tulee huoltaa 5–10 vuoden välein.

4.

Miten salaojat huolletaan?

Salaojat huolletaan kuvaamalla ja tarvittaessa huuhtelemalla. Lue tarkempi kuvaus täältä.

5.

Miten löydän salaojat?

Tarkastuskaivot sijaitsevat yleensä rakennuksen kulmissa, enintään metrin etäisyydellä kulmasta. Jos salaojista löytyy piirustus, voi etsimisen aloittaa piirustuksen osoittamista kohdista.

Jos kaivot eivät ole näkyvissä, kannattaa aloittaa kaivaminen helpoimmasta kohdasta eli esimerkiksi nurmi- tai hiekka-alueelta.

Ammattilaisilla on käytössään erilaisia välineitä kaivojen paikantamiseen, esimerkiksi metallinilmaisin tai radiolähetin, joilla kaivot löytyvät maan alta jopa 10 cm:n tarkkuudella.

Kaivojen kannet ovat yleensä 10–50 cm:n syvyydessä, mutta joskus jopa yli metrin syvyydessä.