Pakkaslumi narskuu kenkien alla ja maisema peittyy kuuraan, lämpömittari näyttää reippaasti miinusasteita. Täydellinen päivä talviulkoilulle, mutta todennäköisesti kiireinen isännöitsijöille ja huoltoyhtiöille! Pakkassäillä paljastuu niin liian pinnalla olevat jätevesiviemärit kuin syksyllä huoltamatta jätetyt sadevesikaivotkin. Lue tästä blogitekstistä, kuinka voit ennakoida kauniissa pakkaspäivissä piilevät viemäriongelmat.
Pakkaspäiviin varautuminen alkaa jo syksyllä
Jo syystuulten ravisuttaessa puita on aika alkaa varautua talveen. Sadevesikaivojen tyhjennykset ja rännikaivojen puhdistukset kannattaa hoitaa ajoissa, sillä jo ensimmäiset pakkaset saattavat yllättää. Drainmanin toimitusjohtaja Mikko Ihosen mukaan puutteellisen puhdistuksen aiheuttamat kaivojen jäätymisen ongelmat huomataan usein vasta keväällä ilmojen lauhtuessa ja kevätsateiden alkaessa, kun lumet sulavat katoilta ja pihoilta.
“Sadevesiviemäreiden jäätyessä ränni- ja sadevesikaivot tulvivat, joten parkkipaikat ja pihatiet lätäköityvät. Yleensä tässä vaiheessa otetaan yhteyttä isännöitsijään tai huoltoliikkeeseen”, Ihonen kertoo. Niinpä pakkaspäiviin varautuminen on oikeastaan ympärivuotinen prosessi: huolehtimalla ajantasaisista huoltotöistä kaivoihin ei jää mitään, mikä voisi jäätyä ja tukkeutua. Putkien huolellisen eristyksen varmistaminen on myös tärkeä ennakkotoimi.
Talvi on hyvä aika huoltaa taloyhtiön viemärit
Ihosen mukaan viemäreistä huolehtimisen vuodenkierrossa talvi on otollinen aika taloyhtiön viemärihuollolle ja kuvauksille. Huoneistoviemäreiden huollot ja kuvaukset eivät nimittäin ole millään lailla säätilaan sidottuja – toisin kuin salaojakuvaukset, jotka on parasta suorittaa, kun maa on kunnolla sula. “Viemäreissä on lämmintä ja kaivojen kannet saattavat pysyä sulana kovillakin pakkasilla. Salaojissa ei puolestaan ole lämpöä, joten ne jäätyvät eri tavalla”, Ihonen selittää.
Ihosen mukaan kotitalouksissa ollaan nykyään valveutuneita, sillä harva kaataa enää kinkkurasvoja viemäriin. Niinpä huoltoalan vanha vitsi loppiaisena tapahtuvista kinkkurasvan sulatustalkoista ei enää päde. Tästä huolimatta taloyhtiöiden viemärit vaativat säännöllistä huoltoa, sillä rasvaa menee väkisinkin viemäriin vaikkapa paistinpannun pesun yhteydessä. Ajan saatossa kovettuneet rasvat aiheuttavat viemäreihin tukoksia.
Ihonen kertoo, että ammattilaitteilla viemärit puhdistetaan yli 60-asteisella vedellä pyörivien suutinten avulla. Kuumavesipesu on aina paras tapa puhdistaa viemäreihin kertyvät rasvat ja liat. Kuumalla vedellä tehtävä puhdistus on myös ekologinen keino pitää huolta viemäreistä, toisin kuin kuluttajakäyttöön tarkoitetut kemialliset avausaineet, jotka eivät avaa kuin pinnallisimpia tukkeumia.
Säännöllinen huolto auttaa välttämään ikävät yllätykset
Viemärit ovat vähän kuin autoja: niihin liittyvät yllätykset ovat harvoin tervetulleita. Hyvin harva ilahtuu esimerkiksi tulvivasta parkkipaikasta tai sisälle asuntoon nousevista viemärivesistä. Onneksi näiden yllätysten sattuessa löytyy apuun ammattilaisia, jotka saavat kaivot sulatettua ja tyhjennettyä roudankin keskeltä. Ihonen muistuttaa, että routa voi ylettyä Etelä-Suomessakin jopa kahteen metriin.
Ihosen mukaan muistisääntönä voidaan pitää, että lika ja lehdet on hyvä puhdistaa viemäreistä ja kaivoista säännöllisesti, etteivät ne pääse jäätyessään aiheuttamaan ongelmia. “Sadevesikaivojen tyhjennykset, rännikaivojen puhdistukset sekä tasakattoisissa rakennuksissa kattokaivojen puhdistukset estävät tehokkaasti pakkaspäivien ongelmia. Viemäreiden puhdistushuoltoja taas voidaan tehdä ympäri vuoden”, Ihonen summaa.