Näin pidät huolta kodin viemäreistä

mennessä | heinä 19, 2022 | Yleinen

Viemärimiehen hyvä ystävä kertoi ostaneensa talon. Koska tosiystävä tunnetaan jo ennen hätää, viemärimies antoi ystävällisesti muutaman neuvon uuden kodin viemärien kunnossapitoon, niin ettei hätää pääsisi koskaan syntymään. Vessahätä on tietenkin inhimillistä ja jokapäiväistä, joten siitä viemärimiehen neuvot alkavat.

 

Mitä viemäriin saa laittaa?

Viemärimies muistutti ystäväänsä, että talon alla sijaitseva viemäri on tarkoitettu vain likaveden, eritteiden ja WC-paperin kuljettamiseen pois talosta. Sinne ei siis tule kipata lounaan jämiä, tyhjentää vanhentuneita kosmetiikkaputeleita tai puhdistaa hiusharjaa takkujen selvittelyn jälkeen – siitä huolimatta, että kaikenlaisten jätteiden saaminen nopeasti pois silmistä voisikin houkutella. WC:ssä kannattaa olla roskakori, jotta houkutus ei käy liian suureksi eikä toisaalta naispuolisten vieraiden tarvitse salakuljettaa käytettyjä tamponeja taskussaan keittiön roskikseen.

Varmuuden vuoksi viemärimies vinkkasi vielä, ettei haravointijätettä kannata sulloa sadevesiviemäriin vaan kompostiin. Myös perheen jälkikasvua kannattaa ohjeistaa, ettei hiekkalaatikkoa tule tyhjentää sadevesikaivoon, vaikka isona aikoisikin sorakuskiksi.

 

Muista kotitalousviemäreiden säännöllinen puhdistus ja huolto

Vaikkei viemäriin tarkoituksella dumppaisikaan sinne kuulumatonta roinaa, päätyy sinne väistämättä esim. tiskauksen jäljiltä rasvaa. Pitkähiuksiset huomaavat myös ennemmin tai myöhemmin, ettei suihkukaivo vedä entiseen malliin – paitsi jos ovat putsanneet kaivon hajulukkoineen säännöllisesti. Hajulukot ja muut viemärien erottimet kannattaa siis pestä riittävän usein. Puhdistuksessa paljastuva roska ja jäte kuuluu roska-astiaan. Rännikaivojen, hajulukkojen ja lattiakaivojen huoltoväli on puolesta vuodesta vuoteen, tai tarpeen mukaan useammin. Esimerkiksi rännikaivot kannattaa syksyisin tarkistaa, jottei niihin jää lehtiä ja muuta roskaa, joka jäätyessään aiheuttaa ongelmia. Myös putkien kunnollisesta eristyksestä on syytä huolehtia.

Viemärijärjestelmän eliniän odote on noin 50 vuotta, edellyttäen että siitä pidetään huolta. Säännöllisen puhdistamisen lisäksi viemäreiden kuntoa on syytä tarkkailla niin kotitalouksissa kuin taloyhtiöissäkin: ne on hyvä kuvata 2–3 kertaa elinkaarensa aikana ja näin varmistua niiden kunnosta ja ennakoida mahdollista korjaustarvetta. Viemärijärjestelmän pesu ja huolto kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi, jottei synny vesivahinkoja tai muita ongelmia. Jätevesien purkautuminen sisätiloihin ja hajujen syöpyminen rakenteisiin ei edistä asumismukavuutta.

 

Jos viemäri oikkuilee, ilmoita putkimiehelle

Viemärimiehen vinkki on myös, että jos lapsi keksii vaikkapa leikkiä lelujen piilotusleikkiä huuhtelemalla niitä WC-pöntöstä, kannattaa kutsua paikalle ammattilainen, joka saa viemärin putsattua ja avattua vaivattomammin ja mukavammin, kuin jos leluja alkaisi itse kalastaa takaisinpäin. Samoin kannattaa toimia, jos viemäri jostain tuntemattomasta syystä ei vedä kunnolla. Kuluttajille myytävät viemäreiden avauskemikaalit voivat tuoda pika-avun, mutta eivät ole ekologinen valinta eivätkä pysty kuin pinnallisimpiin tukkeumiin.

Näillä ohjeilla viemärimiehen ystävä pääsee pitkälle ja voi ehkäistä niin talon sisäisen jätevesiviemärin kuin talon ulkopuolisen tonttiviemärinkin ongelmat, jotka pahimmillaan aiheuttavat vaurioita talon rakenteisiin. Mikä parasta, tämän blogipostauksen myötä sinäkin pääsit vinkeistä osalliseksi!

PS. Samat vinkit toimivat myös muissa asumismuodoissa kuin omakotitalossa.