Leipää ja viemärihuveja – Drainmanin tapahtuma toi isännöitsijät yhteen

mennessä | marras 7, 2022 | Yleinen

Isännöitsijöiden tapahtumassa verkostoiduttiin kollegoiden kanssa, kuultiin kiehtovia puheenvuoroja ja opittiin uutta. Tapahtuma oli tervetullut tuulahdus ja mukava pysähdys mielenkiintoisten asioiden äärelle.

 

Kollegat aamupalapöydässä ja juhlavuoden yllätys

Sateinen syyskuun aamu. Isännöitsijät olivat raivanneet yhtiökokousten täyteiset kalenterinsa ja vaihtaneet moninaisista asioista notkuvat työpöytänsä Hotel Haagan pöytiin, jotka notkuivat jonkun muun tekemästä aamiaisesta, kuumasta kahvista ja kollegoiden puheensorinasta. Oli koittanut Drainmanin järjestämä isännöitsijöiden tapahtumapäivä.

Aloituspuheenvuorossaan Drainmanin toimitusjohtaja Mikko Ihonen kertoi, että tämä vuosi on Drainmanin juhlavuosi – menestyksekästä toimintaa takana jo kymmenen vuotta! Sen kunniaksi Drainman tarjosi osallistujille tapahtuman jälkeen vielä lounaan hotellin ravintolassa. Varsinaiseen päivän ohjelmaan lähdettiin raikuvien aplodien saattelemana.

 

Kolme aihetta avuksi arkeen

Puheenvuoroista vastasivat asianajaja ja toimitusjohtaja Kai Haarma, KVR-putkiremontteihin erikoistuneen Remonttipartio Oy:n asiakkuuspäällikkö Jaakko Hartikainen sekä Sukitusvalvonta Pro:n toimitusjohtaja ja sukitusasiantuntija Heikki Jyrämä.

Ensimmäisenä pääsimme kuuntelemaan asianajaja ja toimitusjohtaja Kai Haarman kertomana, mitä eroa on pitkän tähtäimen suunnitelmalla (PTS) ja kunnossapitotarveselvityksellä. Kunnossapitotarveselvitys on lakiin perustuva, ja sen laatimatta jättämisestä tai puutteellisesta selvityksestä voi seurata vahingonkorvausvastuu. Kai kertoi myös, miksei kunnossapitotarveselvitykseen ikinä kannata antaa mahdollisesti katteettomia “ei putkiremontin-tarvetta” -lupauksia.

Kunnossapitotarveselvityksestä siirryimme tutustumaan kokonaisvastuurakentamiseen (KVR) Remonttipartio Oy:n asiakkuuspäällikkö Jaakko Hartikaisen johdattamana. Kokonaisvastuurakentaminen tarkoittaa sitä, että putkiremontin toteutussuunnittelun ja urakan toteuttaa sama taho. KVR-urakassa kokonaisvastuun putkiremontin toteutuksesta kantaa urakoitsija, ei taloyhtiö. Kuulimme, mitä hyötyä taloyhtiöille on KVR-urakkamallista sekä vertailimme sitä kilpailu-urakkaan.

Viimeisenä oman puheenvuoronsa pääsi pitämään Sukitusvalvonta Pro:n toimitusjohtaja Heikki “kaiken voi sukittaa” Jyrämä. Sukituksessa vanhan putken sisään asennetaan paineilman avulla epoksi-hartsilla kyllästetty polyesterisukka. Kovettuessaan sukka muodostaa kestävän ja saumattoman putken, joka vastaa ominaisuuksiltaan uutta muoviputkea.

Hybridiremontissa vanhat viemärit saneerataan sukittamalla niiden sisään uudet putket. Remonttitavan juju piilee siinä, ettei talon rakenteita tarvitse repiä auki. Hybridiremontti ja sukittaminen herättivät kysymyksiä, ja niiden vertaaminen perinteiseen putkiremonttiin oli kuuma peruna, jota pääsimme yhdessä kuorimaan paneelikeskustelussa.

 

Sukitus ja perinteinen viemäriremontti tappeli, kumpi voitti?

Paneelikeskustelussa toisensa kohtasivat sukitusasiantuntija Heikki Jyrämä sekä perinteisen putkiremontin puolesta puhuva Remonttipartio Oy:n asiakkuuspäällikkö Jaakko Hartikainen. Mielipiteet lentelivät, kun kehään astui kaksi saman tavoitteen omaavaa asiantuntijaa, joiden keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat erilaiset. Paneelikeskustelun isäntänä toimi Mikko Ihonen Drainmanilta. Kiperiä kysymyksiä panelisteille esittivät Mikon lisäksi tiedonnälkäiset isännöitsijät yleisöstä. Putkiremontti vai sukitus? Kumpi tapa on vihreämpi? Entä taloyhtiölle halvempi? Voiko kaiken todella sukittaa?

Mittelön jälkeen voidaan nostaa molempien osapuolten kädet voiton merkiksi. Molemmilla tavoilla on paikkansa, usein jopa samassa urakassa. “Jokaisessa putkiremontissa sukitetaan jotain”, kertoi Jaakko Hartikainen.

“Erittäin hyvin järjestetty tapahtuma, josta sai paljon irti!”

Keskustelua kirvoittaneen paneelikeskustelun jälkeen panelistit paiskasivat kättä, ja lähdimme sulassa sovussa Drainmanin juhlavuoden kunniaksi tarjoamalle lounaalle. Lounaalla vaihdettiin ajatuksia juuri kuulemistamme puheenvuoroista ja jatkettiin hyväntuulista pöhinää kollegoiden kanssa.

Onnistuneen tapahtuman mittari on tyytyväiset osallistujat. “Oli erittäin hyvin järjestetty tapahtuma, josta sai paljon irti.”, toteaa Lilli Puustinen Isännöintitoimisto ISTO:sta. “Aiheet olivat hyvin valittuja, ja voisin ehdottomasti tulla uudestaan”, Puustinen jatkaa.

Tapahtumasta lähdettiin vatsat täynnä, ja seuraavana aamuna notkuvaa työpöytää piristi kahvi Drainmanin mukista juotuna.

Kiitos vielä kerran osallistuneille, ja seuraavaan kertaan!