Salaojaremontti

mennessä | helmi 22, 2014 | Yleinen

Salaojaremontti

on yksi rakennuksen suurimmista peruskorjauksista. Salaojaremontin tekijän valinnassa on hyvä käyttää malttia. Onnistuessaan salaojaremontti tuo parhaimmillaan reilun lisäarvon myyntitilanteessa tai vähintään hinnasta ei tarvitse enää tinkiä sitä remonttirahaa, eli 15-20t €uroa.

Internet on tänä päivänä oiva hakuväline, kun etsitään toteuttajaa vaikka sitten salaojaremontille. Urakoitsijoita on tarjolla joka lähtöön. On isoa ja pientä, suurta ja mahtavaa, pientä ja pippurista. On kuitenkin yleisesti huomattu ja todettu, että kaikki eivät välttämättä pelaa samoilla säännöillä. Tässä kohtaa tilaajan vastuu korostuu. Tilaajalla tarkoitetaan myös omakotitalo-asujaa.

 

Miettikää vähän

Viime kesänä salaojamies kutsuttiin Vantaalle tutkimaan erään omakotitalon salaojat. Puhelimessa rouva kertoi, että salaojia olisi kaiveltu valmiiksi esille ja niitä pitäisi olla helppo tutkia. Paikan päällä näky oli suorastaan kauhistuttava. pienehkön, noin 100 neliöisen omakotitalon ympärillä oli valtava vallihauta. Vallihautaa reunusti styroksin sekainen maavalli ja haudan pohjalla näkyi taloa kiertävä routaeristys.

Siinä rouvan kanssa hetken keskusteltuamme sain tietää, että tämä hävityksen kauhistus ei maksanut kuin tonnin käteistä ja urakoitsijana oli toiminut skotlantilaisiksi esittäytynyt ”maanrakennusorkesteri”. Urakoitsijan myyntistrategiaksi oli osoittautunut vanha kunnon ovelta ovelle-luukutus. Salaojaremonttia oli ensin tarjottu noin hintaan 10t€ ja pienen tinkaamisen ja työvaiheiden karsimisen jälkeen routaeristyksen esiin kaivamisen loppuhinta oli vaivaisen tonnin – käteistä.

Siitä mitä asiakas luuli tästä teettämästään työstä hyötyvän, en lähde spekuloimaan, sillä työn suunnittelu alusta asti ja sen loppuun vieminen oli täysin asiakkaan visioissa.

Se miksi nostan tämän esimerkin on, että tässä kohtaa tilaajan vastuu eikä paremmin tilaajan etu toden totta toteutunut. Lukekaa hyvät ihmiset tilaajavastuusta, ennen tällaisten urakoiden toteuttamista, käyttäkää tarvittaessa konsulttia tai käyttäkää edes maalaisjärkeä!

 

Ennakkoperintärekisteri

Yritys, joka mainostaa hakukoneissa, mutta joka ei ole valmis paljastamaan yhteystietojaan kuten yrityksen nimi, osoite, y-tunnus ja/tai yhteyshenkilöt, ei välttämättä ole paras kumppani korjausurakoitsijaksi. Tilaajalle voi asioista tietämättömänä käydä niinkin, että jos urakoitsija ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, ja tilaaja maksaa laskun, on tilaajan vielä suoritettava jo maksetusta ennakonpidätys, eli taas tuli lisäkustannuksia.

No mitä sitten? Soitetaan siihen urakan toteuttaneeseen yritykseen, josta ei tiedetä kuin puhelinnumero ja kas kummaa, sekin oli prepaid-liittymä, josta kukaan ei vastaa.

 

Työvoima

Tilaajan vastuulla on vaatia selvitys maksetuista työnantajavelvoitteista sekä käytetyistä työehtosopimuksista. Erityisesti silloin, jos työmaalle marssii ulkomaista työvoimaa, riski siitä, ettei heille makseta työehtosopimuksen mukaista palkkaa eikä heidän palkoistaan makseta työnantajasuorituksia, on suuri. Mitä eksoottisempaa työvoimaa, sitä tarkempana.

 

Vastuuvakuutus

Jokaisella urakoitsijalla tulee olla voimassaoleva vastuuvakuutus. Vahinkotilanteessa tällainen vakuutus helpottaa kaikkien osapuolien elämää. Urakkasopimuksessa vastuualueet tulee määrittää selkeästi. Urakoitsija on aina vastuussa kiinteistölle aiheuttamastaan vahingosta, ellei toisin ole sovittu. Esimerkkinä voidaan mainita kiinteistön sähkö- ja puhelinkaapelit sekä vesi- ja viemärijohtojen sijainnit. Lähtökohtaisesti on tilaajan vastuulla selvittää ko. johtojen sijainnit. Sijaintitiedot saat asuin kaupunkisi tai kuntasi maanmittauspalveluista. Tilaaja voi toki valtuuttaa urakoitsijan tekemään selvitystyön.

 

Urakkasopimus

Kirjallisen tarjouksen hyväksymisen jälkeen tehdään kirjallinen urakkasopimus, jossa määritetään käytetyt materiaalit sekä urakkaan sisältyvät työt. Mustaa valkoisella!

Kuukauden vinkki: miettikää vähän!